La importancia d'estar a terra

Ja fa un temps que, a la Llar, han començat dues nenes que tenen menys d'un any d'edat i creiem que és important que us mostrem com treballem amb els infants d'aquestes edats i el perquè de la nostra manera de fer.

Nosaltres, dins de les nostres possibilitats intentem seguir la teoria del moviment lliure de Emmi Pikler. Què és el més important que cal saber sobre aquesta metodolgia?



El metode Pikler ens demana un canvi de mirada, tenir paciencia, confiar... I es basa en aquests tres principis basics:


  -  La activitat autonoma i el moviment lliure: que des del neixement no es coloqui al nado en cap posició a la que no sapiga arribar per ell mateix. Deixar als més petits que decideixin quin pas evolutiu han de donar i no posar-los pressa.

D'aquesta manera aprenen a coneixer-se millor a ells mateixos, el desenvolupament és mes armonic, estable i fisiologicament adecuat, desenvolupan millor l'equilibri, la lateralitat i adopten postures més naturals i sanes.


- Respecte en els cuidatges: Deixar que el nen/a es mogui lliurement no vol dir que no tinguis contacte amb ell/a. Al contrari, cal establir una relació basada en el respecte als petits i als seus ritmes i necessitats, parlant amb els nadons i nens i fer-los partícips del que passa.

La importància de la salut física i el joc: Donar materials als més petits, millor si són desestructurats, i deixar-los que els facin servir com vulguin. Sense explicar-los com ho han de fer. Això els permet explorar l'entorn i treure'n les seves pròpies conclusions.


Així doncs nosaltres, basant-nos en això, el que fem és deixar als més petits panxa amunt, ja que això els permet una major possibilitat de moviment i els permet utilitzar les dues mans. A més a més el seu cos està més relaxat al tenir l'esquena i el cap recolzats i afavoreix la comunicació amb l'adult.


També cal tenir en compte que la roba els permeti llibertat de moviments i a ser possible descalços. Cal planificar i pensar un espai adequat, ampli i diàfan amb material adecuat a l'edat, on l'infant es senti segur sense que estigui fixe. I també deixar-los sobre el terra i posar al seu abast mobiliari perquè arribat el moment els permeti pujar i baixar, escalar....

"Intentar ensenyar a un infant alguna cosa que pot aprendre per ell mateix no és només inútil sinó que també pot resultar ser perjudicial" Emmi Pikler

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Als més grans de la Llar...

El Pelat, el Pelut i el Punxegut!

Festa de l'aigua