La panera dels tresors


Heu sentit a parlar mai de la panera dels tresors? És una panera plena de materials diversos, que a priori semblen triats sense cap criteri i que haurien de convidar els infants a explorar i jugar. El cas, però, és que és la tria dels materials que formen la panera ha de ser feta a consciència i ha de seguir unes normes bàsiques.
DESENVOLUPA ELS SENTITS:                                                  Els infants exploren els diferents materials i en descobreixen les característiques a través dels sentits, així poden notar les diferències de textura, de pes, de forma o de color, entre d’altres.
  • El tacte: amb la forma, la textura, el pes i la temperatura dels objectes.
  • L’olfacte: amb la varietat d’olors.
  • L’oïda: amb la percussió, la fricció, el cruixit o l’absència de so.
  • El gust: amb la varietat de gustos (dolç, àcid, amarg, salat).
  • La vista: amb el color, les dimensions, la forma, la brillantor.
  • Desenvolupa, a més, la capacitat de concentració i atenció focalitzada i la coordinació ull-mà-boca; participa en l’estructuració del pensament; potencia la llibertat, l’autonomia en l’acció i l’actuació al propi ritme.
ELABORACIÓ
Necessitem una panera sòlida, estable, plana i  sense nanses. Els objectes que hi posarem seran de diferents materials. Col·locarem la panera a un lloc al qual l’infant pugui accedir sense ajuda i on no hi hagi molts distractors.
És molt important que els objectes estiguin ben nets perquè l’infant els explorarà primer amb la boca, que és la primera via de coneixement. A més, no han de ser perillosos i  han de ser prou resistents. També és important presentar la panera d’una manera atractiva i amb els objectes ben distribuïts i s’ha de renovar el material que es malmeti, substituint el que no desperti interès i rentant els objectes sempre que sigui necessari.
Els adults no intervindrem en les accions, només farem d’observadors mentre l'infant jugui amb la panera i observarem quins materials prefereix més o quins són els seus interessos. Tot i que renovarem alguns objectes, sempre n’hi deixarem alguns que conegui. Els objectes nous tenen com a objectiu fer que l'infant continuï tenint interès pel joc i l’experimentació.
Per què és un bon recurs una panera dels tresors? Perquè ajuda a potenciar la diversitat, l’acumulació d’informació, l’aprenentatge i el coneixement de l’entorn, a més de la descoberta d’un mateix, l’aprenentatge de nous moviments i habilitats... i els dóna autonomia, ja que són ells mateixos els que trien l’objecte.
OBJECTES
Què hi podem posar? 
Objectes naturals: fruites (llimona, poma, magrana…), castanyes, pinyes, pinyons, elements de la mar (copinyes, caragols de mar…), taps de suro, diferents tipus d’esponges.
Objectes de fusta: capses petites, una cullera, tambors petits, un ou de fusta, daus, castanyetes, espàtula, pinces de la roba.
Materials quotidians: pinta, pilota de llana, raspall de dents, pinzells.
Objectes metàl·lics: claus, clauers, una tassa, culleres, llaunes, anelles, cadenes, una campana.
Objectes de roba: una cartera, una pilota de tenis, una cremallera, bosses petites amb herbes aromàtiques, cintes de diferents textures, una bossa de pell, un ós de peluix.
Objectes de paper i cartó: una caixa, una llibreta, paper de vàter i de cuina.
Objectes de vidre: pots, un mirall, botelles.



Des de la llar la Ribeta us animem a fer una panera dels tresors a casa, és un recurs fàcil de fer i amb el que els més petits funciona molt bé. Mireu que bé s'ho passen a la Llar:










💙

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Als més grans de la Llar...

El Pelat, el Pelut i el Punxegut!

Festa de l'aigua